Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς και κυριως οι γονείς αγχώνονται και φοβούνται όταν ο παιδίατρος  ή ο παθολόγος τους ανακοινώσει ότι διαπίστωσε κάποιο φύσημα και τους συστήνει να το ψάξουν. Τις  περισσότερες φορές όμως  άδικα ανησυχούν καθώς δεν υπάρχει κάποια καρδιολογική πάθηση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΦΥΣΗΜΑ:  Το καρδιακό φύσημα δεν είναι πάθηση αλλά ήχος . Είναι ένα ακροαστικό φαινόμενο  δηλαδή ένας θόρυβος, που ακούγεται  όταν ο γιατρός βάλει τα ακουστικά του στο θώρακα του παιδιού. Είναι ένας ιδιαίτερος ήχος ( ακούγεται σαν να φυσάει κάποιος μέσα από ένα σωλήνα γιαυτό και ονομάστηκε φύσημα!).

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΙΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΗΜΑΤΟΣ:   Κατ ‘αρχήν πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλά είδη φυσημάτων (περισσότερα από 10). ΟΙ αίτιες είναι είτε ΕΞΩ-ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ  είτε ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ.   Τα  εξωκαρδιακά αίτια είναι πάρα πολλά. Έτσι για παράδειγμα αναφέρουμε τον  πυρετό, το stress, τις λοιμώξεις, την αναιμία, τα θυρεοειδικά προβλήματα κτλ. Τα καρδιολογικά αίτια είναι συνήθως κάποια  <<κατασκευαστική>> ανωμαλία όπως μια στεγνωμένη βαλβίδα ή μια τρύπα στην καρδιά

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ?   Τα περισσότερα φυσήματα στα παιδιά είναι αθώα. Δηλαδή, δεν προέρχονται από κάποια καρδιολογική πάθηση αλλά από την κίνηση του αίματος μέσα στην καρδιά, Το αίμα είναι ένα υγρό (σαν το νερό) και όταν κινείται μέσα στα αγγεία της καρδιάς , τα οποία είναι σωλήνες, παράγει ένα ήχο παρόμοιο με αυτόν που παράγει το νερό όταν περνά μέσα από ένα σωλήνα.  Έτσι, όταν ένα παιδί βρίσκεται μπροστά στον παιδίατρο  φοβάται, δυσανασχετεί  και τότε   η καρδιά του παράγει ένα τέτοιο αθώο φύσημα,  το οποίο δεν προέρχεται από πάθηση αλλά από τον φόβο του παιδιού.  Επίσης, όταν το παιδί έχει λοίμωξη με πυρετό ή είναι αφυδατωμένο,  πάλι η καρδιά του δουλεύει πιο γρήγορα και δημιουργεί ένα τέτοιο αθώο φύσημα.  Θα πρέπει λοιπόν να ξέρουν οι γονείς ότι τα περισσότερα φυσήματα προέρχονται  από τέτοιες εξωκαρδιακές καταστάσεις και όχι από καρδιολογικές παθήσεις. Επειδή λοιπόν, δεν προέρχονται από καρδιολογικές παθήσεις , δεν έχουν καμία απολύτως σημασία για το  παιδί! Όλα τα παιδιά θα παρουσιάσουν τέτοια αθώα φυσήματα  σε κάποια στιγμή της παιδικής τους ηλικίας! Παρόλα αυτά όταν ο παιδίατρος κρίνει ότι ένα φύσημα πρέπει να διερευνηθεί, τότε, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, πρέπει να προγραμματίσουν επίσκεψη στον ειδικό ιατρό  για να διευκρινιστεί αν πράγματι το φύσημα είναι αθώο ή υποκρύπτει κάποια πάθηση.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΥΣΗΜΑ ? ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ?  Είναι  σημαντικό  να  καταλάβουν οι γονείς ότι ακόμα και αν βρεθεί κάποια καρδιολογική πάθηση αυτή συνήθως δεν είναι σοβαρή. Κάποιες   <τρύπες > στην καρδιά και κάποιες στενώσεις  βαλβίδων είναι οι πιο συχνές καρδιολογικές παθήσεις που εκδηλώνονται με παθολογικό  φύσημα. Τα φυσήματα των παθήσεων είναι διαφορετικά από τα αθώα, ενώ η πάθηση που τα προκαλεί συνήθως αντιμετωπίζεται με την καθοδήγηση του ειδικού και σπάνια επηρεάζει την ποιότητα ζωής του παιδιού.

Οι σοβαρές συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά ,έχουν πολύ περισσότερα συμπτώματα και όχι απλά και μόνο ένα παθολογικό φύσημα.  (σοβαρή κυάνωση, ανεξήγητη δύσπνοια κτλ, για τα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο στο site μας)     

Συμπερασματικά, ένα φύσημα στο παιδί μας δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας τρομάξει. Πρέπει όμως ,σε συνεργασία με τον παιδίατρο, να γίνει  η πλήρης διερεύνηση  από τον ειδικό  σε κάποια στιγμή της παιδικής ηλικίας.